Laat stress geen burn-out worden

Martine is vanuit persoonlijke ervaring bekend met autisme en voegt dat samen met een goede theoretische onderbouwing. Ze is prettig in de omgang en kan direct inspelen op opmerkingen die gemaakt worden met tips en tricks die ook niet direct tot het lesmateriaal behoren.
De training is heel prettig. Het ervaringen delen met anderen autisten is extreem waardevol en dat doen in een setting waarbij je gestructureerd over aspecten nadenkt, helpt enorm.
Ik had een slechte balans tussen werk en privé. Ik had veel last van stress en vermoeidheid. Ik kwam uit een autistische burn-out en wilde een betere balans. Zodat ik een beter gevoel zou hebben over werk en privé en dus een betere werknemer en moeder kon zijn. Het liefst wilde ik dat wel zoals ‘normale mensen’ dat kunnen, dus zonder dingen op te geven.
Door het volgen van de training heb ik een betere balans werk-privé. Ik voel langzaam mijn grenzen beter aan en acteer daar ook naar. Ik kan mijn werk iets beter loslaten, doordat ik ook een stapje terug heb gezet.

Ik ben blij dat ik in staat ben iets beter naar mezelf te luisteren en voor mezelf te kiezen. Dat ik wat handvaten heb om met mijn man dingen te bespreken. En dat ik wat meer rust heb en daardoor beter beschikbaar ben voor mijn kinderen.

‘Monique’, 45 jaar, solution owner/developer

Laat stress geen burn-out worden

Ik was uitgevallen van het werk vanwege burn out verschijnselen. Bij mij zelf speelde toen het idee (alles gedurende mijn leven bij elkaar opgeteld) dat dat wel eens door autisme zou kunnen komen. Ik ben gestart met de training en heb tijdens de training ook een diagnose traject doorlopen. Daar kwam inderdaad uit dat ik autisme heb.
Het was fijn om concreet aan de slag te kunnen en stukjes theorie over autisme en hoe het werkt te horen. Op die manier erbij stilstaan geeft een hoop herkenning. Achteraf was het misschien niet het juiste moment, ik denk dat ik nog teveel in de burn-out zat.

Ik ervaar meer rust sinds ik de medicatie gebruik. De theorie in het boek sloeg niet echt aan aangezien ik zelf niet (meer) voelde wanneer ik overprikkeld was. Ik herkende signalen uit mijn lichaam niet meer en ben enorm gevoelig voor bijna alle prikkels. Door de medicatie ben ik weer meer gaan voelen wanneer de emmer volloopt en wanneer ik dus rust moet nemen. Dat gaf mijn man ook aan, ‘ze voelt vermoeidheid niet aan’. Al zal dat nog wel een zoektocht zijn, waarbij ik snel mijn eigen grenzen overschrijd. Eigenlijk start ik voor mezelf nu opnieuw met de training, maar het is fijn om alles al een keer gehoord te hebben, het inzicht van de diagnose maakte dingen echt zo anders.

Ik raad de training zeker aan. Martine heeft veel kennis van en ervaring met autisme (dat is zeker belangrijk!) en is rustig en invoelend. Ze probeert zoveel mogelijk te helpen waar mogelijk.
Het is wel goed om na te gaan of dit het juiste is voor diegene op het juiste moment.
Wat ik zelf soms miste was ook de uitleg aan de omgeving/partner, het meenemen van hen in dit proces. Het is echt enorm moeilijk om die persoon erin mee te nemen in dit hele proces.

Anna, medewerker onderzoek

training ‘laat stress geen burn-out worden’

Ik zocht na mijn burn-out in april 2021 praktische hulp, specifiek gericht op stress bij autisme. Ik las over de training op de website en twijfelde of de vermelde huiswerkopdrachten niet te zwaar zouden zijn i.v.m. mijn verstoorde energiebalans. Ik heb mij toch opgegeven omdat ik wilde leren hoe stress bij mij werkt.

De training vond ik best pittig. De trainingsmiddagen waren ook best intensief maar door de goede opbouw (niet te weinig en ook niet te snel achter elkaar) toch goed te doen. Het delen van ervaringen met de kleine groep medecursisten vond ik vanaf dag 1 zeker van meerwaarde.

Martine is vriendelijk, positief, toegankelijk, een goede luisteraar en zonder oordeel (niet veroordelend).

Ik heb de bevestiging gekregen dat stress een grote factor is in het leven van mensen met autisme. Maar ook dat er veel mogelijkheden zijn om die stress hanteerbaar te maken. Dat is een leer- en ontwikkelproces waar je alleen maar profijt van kunt hebben!

Ik raad de training aan: stress / burn-out(klachten) zijn hot-items tegenwoordig. Een ieder met (een vermoeden van) autisme heeft zijn/haar eigen handleiding en stressthermometer. Dat van jezelf en medecursisten ontdekken is boeiend en waardevol. Ik geef de training dan ook een 9.

Ik hoop dat je verder gaat /kan gaan met het ontwikkelen en aanbieden van groepstrainingen/-bijeenkomsten voor mensen met autisme.

Martijn, 44 jaar

training ‘laat stress geen burn-out worden’

Tijdens mijn burn-out ben ik bij een psycholoog terecht gekomen op doorverwijzing van mijn huisarts. Tijdens de “behandeling” en tests die ik heb gedaan is naar voren gekomen dat ik op alle punten van het spectrum ruim voldoende scoor ?.

Mijn voorkeur ging uit naar het niet officieel laten testen en vastleggen, “diagnose” is één maar hoe hier verder mee om te gaan is het tweede punt. Ik ben gaan zoeken naar een cursus of coach, en ben via via bij Martine terecht gekomen.

Mijn grootste persoonlijke probleem was stress en spanning in mijn lichaam. Hoe hier mee om te gaan en het liefst dit te laten verdwijnen was mijn reden om mij op te geven voor de training. Daarnaast wilde ik graag ook mede ASS “collega’s” ontmoeten, ik wilde graag spiegelen of mijn symptomen gelijk of anders waren dan andere mensen binnen het spectrum.

Mijn grote vraag was waar de stress vandaan kwam en hoe te herkennen alvorens je een harde lichamelijke, mentale en fysieke klap krijgt. Eerder heb ik alle rode seinen genegeerd en ben doorgegaan terwijl dit eigenlijk niet kon, de burn-out heeft mij uiteindelijk doen besluiten e.e.a. anders aan te pakken.
Door de training herken ik mijn ASS kenmerken en weet ik hoe hier mee om te gaan. Ik herken de veroorzaker van de stress en de bijbehorende symptomen en het belangrijkste is dat ik weet hoe dit te voorkomen.

Ik vond het wel spannend om me bloot te geven aan “vreemde” mensen en mijn problemen en ervaringen op tafel te leggen. Achteraf helemaal geen probleem, door de fijne vertrouwde sfeer en het gevoel van vertrouwen is het helemaal goed gekomen. Martine is een positieve en ervaren coach en brengt je op je gemak. Ze communiceert op een rustige en prettige manier. Bovendien zijn het les materiaal en het boek is duidelijk en zorgvuldig opgesteld.
Ik geef de training een 9.

Remco, 43 jaar, Den Haag,  civiel projectmanager

training ‘laat stress geen burn-out worden’

Ik wilde graag meer zelfacceptatie en daarnaast ook beter leren omgaan met stress en autisme. D.w.z.: hoe kan ik e.e.a. zo organiseren dat ik niet teveel stress in mijn leven heb.

Ik twijfelde of ik in de groep paste en of de training niet een te groot tijdbeslag nam.

De training was heel prettig. Goede sfeer, ruimte om je verhaal te delen en met elkaar te sparren. Goede mix tussen theorie en praktijk. Martine is rustig en een goede luisteraar. Ze weet een open sfeer in groep te creëren. Zet door gerichte vragen en suggestie aan tot zelf nadenken en eigen acties formuleren en oppakken. Ze bewaakt goed de balans tussen ervaringen delen en theorie doornemen.
Ik raad de training aan:

  • Het delen van ervaringen met elkaar.
  • Herkenning van problemen en kansen met autisme.
  • Gestructureerde aanpak om stress te herkennen en passende maatregelen te nemen om de stress niet teveel op te laten lopen.

Ik geeft de training een 9.

Dick, 39 jaar, adviseur

Laat stress geen burn-out worden

Ik heb het half jaar van de training als een goede tijd ervaren, heel leerzaam. Het kunnen delen met anderen was prettig en gaf veel herkenning. Er was altijd ruimte voor mijn verhaal als dat nodig was.

De training is mooi en goed opgezet, met veel tools. Fijn om een map te hebben waar ik in terug kan kijken om oefeningen te herhalen.

Tanja, secretaresse

training ‘Laat stress geen burn-out worden’

Ik had stress op werk en thuis. Ik voelde me overbelast, of er te veel van me werd gevraagd en het lukte niet om af te bakenen. Door de training herken ik echt beter bij mezelf als ik stress ervaar en op welke signalen ik moet letten.

Van te voren sprak een groepstraining me niet aan. Ik vind het eng om persoonlijke zaken te delen en was bang dat ik me niet op mijn plek zou voelen.

Ik heb toch de stap gezet en vind de training een aanrader.

Er heerst een prettige sfeer en het is leerzaam en praktisch. Je krijgt handige tools die echt helpend zijn i.p.v. je suf piekeren over jezelf.  Bovendien bleek het prettig om ervaringen te delen met anderen.

Ik geef de training een 9.

Martine is sportieve, betrokken en ondernemende vrouw. Ze heeft haar eigen jobcoach praktijk waar ze zich heeft gespecialiseerd in coachen van mensen met autisme. Ze is kundig, werkt volgens een vaste methodiek maar kan ook anticiperen. Luistert echt, biedt ruimte voor iedereen, maar weet toch ook weer tijdig de lijn/methodiek terug te pakken.

‘Mirjam’, strategisch beleidsadviseur gemeente

training ‘Laat stress geen burn-out worden’

Ik twijfelde eerst of ik met de training zou mee doen. Ik wilde niet in een groep, omdat ik dacht dat de rest misschien ‘echt autistisch’ was en dat ik er dan niet in zou passen. Er heerst natuurlijk nogal een stigma rondom autisme en ondanks dat ik weet dat dat onzin is, vind ik het wel lastig als het over mezelf gaat. Daardoor twijfelde ik weleens of het echt klopt.

Het groepsproces bleek uiteindelijk het meest waardevol, omdat er juist super veel herkenning was. In tegenstelling tot wat ik dacht, gaf het juist bevestiging dat ik wel autisme heb. De groep was prettig. Het lesmateriaal is erg fijn en overzichtelijk, dat maakte het concreter. De dingen die je in de training leert, kun je direct in praktijk toepassen.

Ik heb altijd moeite gehad met grenzen aangeven, vooral in mijn werk. Dus daar wilde ik tools voor krijgen. Daarnaast wilde ik met de training bereiken dat ik minder het gevoel zou hebben dat stress mij overvalt; dus dat ik sneller stresssignalen herken en er naar kan handelen, zodat ik meer in balans ben.

Daarvoor is het waardevol dat ik een signaleringsplan heb gemaakt. Het plan zelf is handig, maar daarnaast vond ik het ook een grote stap qua acceptatie. Ik ken signaleringsplannen vanuit mijn werk en ik vond dat niks voor mij. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en is het echt van meerwaarde.

Ik vind Martine een fijne ‘trainer’ die zorgt voor veiligheid binnen de groep. Ze besteedt veel aandacht aan wat op dat moment prioriteit heeft, ook als dat misschien afwijkt van het programma. Dat gaf mij wel het gevoel dat ik altijd kon inbrengen waar ik mee zat, omdat ik merkte dat er echt geluisterd werd.

Ik denk dat de training misschien iets langer zou kunnen? Juist doordat soms de ervaringen delen best wat tijd kost en dan waren wij maar met een kleine groep. Ik vond de tijd elke keer voorbij vliegen, maar misschien is dat ook een goed punt?
Het was echt een super fijne ervaring, waar ik heel veel van heb geleerd en wat mee heeft geholpen in mijn acceptatie proces.

Gill van Reijn, 30 jaar, jobcoach

training ‘laat stress geen burn-out worden’

Ik vond de opzet van de training erg prettig. Duidelijk, overzichtelijk, gestructureerd. Alle onderwerpen kwamen aan bod. Het is ook heel veel informatie in relatief korte tijd, en ik merk dat ik nog tijd nodig heb om alles te verwerken en om te kijken wat en hoe ik de dingen wil integreren in mijn leven.

Het meest waardevol voor mij was het delen van de ervaringen en de herkenning bij de andere deelnemers. Dit gaf me een gevoel van saamhorigheid/erbij horen, en ik voelde me er minder raar en anders door (wat ik normaal wel vaak heb). Door het delen van ervaringen leer je ook van elkaar.

Door corona werd een deel van de sessies online gegeven. Ik vond de online sessies heel fijn. Het was voor mij heel rustig en prettig dat ik niet hoefde te reizen. Ook merkte ik dat ik nog steeds de verbinding kon ervaren met de anderen, dus dat de fysieke afstand dat niet verhinderde.

Martine is heel betrokken bij mensen, wil mensen graag helpen. Je merkt dat ze veel ervaring heeft met (mensen met) autisme, veel kennis hierover, en ook enthousiast is voor het helpen van deze doelgroep. Ze is goed in observeren/kijken en, mede door haar ervaring, vallen haar ook specifieke dingen op die niet iedereen ziet: bijvoorbeeld of informatie wel of niet binnenkomt, of hoe het met de energie gesteld is. Ze benoemt in die gevallen ook wat ze ziet of vraagt door, dat is prettig en maakt veel duidelijk. De manier waarop ze communiceert is erg fijn: helder, duidelijk en gestructureerd, zowel tijdens de trainingen als in de e-mails.

Ik geef de training een 8.

Iris, 38 jaar, Den Haag

 

Training ‘laat stress geen burn-out worden’

Ik had een burn-out en al heel lang sociale angstklachten. Een traject bij een psycholoog hielp ten dele, daar werd duidelijk dat ik zeer waarschijnlijk autisme heb. Ik ben geen diagnosetraject ingegaan, ik wilde geen ‘etiket’. In plaats daarvan heb ik deze training geprobeerd om handvatten te krijgen. Ik vond het wel spannend om hier voor het eerst met mensen met autisme over te praten en ik vond het spannend wat ik hierin zou herkennen.

In korte tijd kwamen we vrij dicht tot elkaar. We vertelden heel persoonlijke dingen. Dat was waardevol. De ervaringen van de anderen waren vaak ook heel herkenbaar. Enerzijds was dat voor mij heel confronterend omdat ik nog zo in het acceptatieproces zit, anderzijds fijn te merken dat ik niet alleen ben in hoe ik me soms voel; en dat ik nu beter begrijp waar het door komt en het soms geen zin heeft te denken ‘stel je niet zo aan, ik moet dit toch gewoon kunnen’. We konden elkaar tips geven.

Martine bracht structuur en is een goede gespreksleider. Ze pikt de essentie snel uit wat iemand vertelt en stelt dan gerichte vragen en stelde die soms ook breder aan de anderen. De sfeer was heel prettig en open.
Ik heb veel geleerd over prikkelverwerking en wat bij mij stressoren zijn.

Ik geef de training een 9 en zou de training iemand met dezelfde struggles zeker aanraden.

‘Carine’, 34 jaar