Mijn visie op autisme

Tijdens mijn werk als jobcoach kom ik veel hoger opgeleide mannen en vrouwen tegen, die op latere leeftijd gediagnosticeerd zijn. Vaak is de diagnose van hun kind de aanleiding. De diagnose geeft deze mannen en vrouwen duidelijkheid in hun anders zijn. Als jobcoach kan ik samen met hen de vertaling naar de dagelijkse praktijk maken, zodat de kwaliteiten van de man of vrouw (weer) ruimte krijgen. Niet iedereen vindt het echter prettig als een jobcoach op het werk komt. Lang niet iedereen wil ermee naar buiten komen dat ze zich in autisme herkennen. Er heersen nu eenmaal nog de nodige vooroordelen op het hebben van autisme. Vanuit de gedachte dat ik ook iets kan betekenen voor mensen die zich in autisme herkennen en die geen jobcoach op het werk kunnen of willen hebben, ben ik Scharp Autismecoaching gestart. autisme latere leeftijd

Geen persoon met autisme is hetzelfde en daarom benader ik iedereen vanuit zijn eigen ‘kleur’. Daarom staan de letters van autisme in mijn logo ook in de kleuren van de regenboog. Deze kleuren staan voor mij ook voor de diversiteit van autisme.  Bovendien hou ik van kleur, het maakt me vrolijk. Dit kun je o.a. terug zien in mijn kledingkeuze.

Het is niet wat je overkomt dat je leven vormt, maar hoe je er mee omgaat.

Voor mij is het niet meer dan logisch om naar de individu te kijken. Ik kijk niet zo zeer welke vorm van autisme je hebt (Asperger, PDDNOS, Klassiek Autisme, enz.). Belangrijker vind ik welke kenmerken van autisme herkenbaar en belangrijk voor jou zijn. Waar heb je in de dagelijkse praktijk thuis, op het werk en in de vrije tijd mee te dealen en waar ben je juist goed in. Ik hoor regelmatig: “iemand met autisme kan niet veranderen” en “De omgeving moet zich aanpassen, degene met autisme kan dat niet.” Ik kijk daar anders tegen aan. Als je autisme hebt of jezelf herkent in de kenmerken van autisme, heb je waarschijnlijk elke dag in meer of mindere mate last van stress door overprikkeling, chaos en onrust. Je bent continu moe. Je bent uit je evenwicht, waardoor er minder ruimte is om te leren.

Door te leren waar je stress vandaan komt, hoe je stresssignalen kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om beter met stress om te gaan, krijg je meer grip op je leven. Je ervaart meer rust, waardoor er mogelijkheden ontstaan om te leren dingen anders aan te pakken.