Laat stress geen burn-out worden

Ik was uitgevallen van het werk vanwege burn out verschijnselen. Bij mij zelf speelde toen het idee (alles gedurende mijn leven bij elkaar opgeteld) dat dat wel eens door autisme zou kunnen komen. Ik ben gestart met de training en heb tijdens de training ook een diagnose traject doorlopen. Daar kwam inderdaad uit dat ik autisme heb.
Het was fijn om concreet aan de slag te kunnen en stukjes theorie over autisme en hoe het werkt te horen. Op die manier erbij stilstaan geeft een hoop herkenning. Achteraf was het misschien niet het juiste moment, ik denk dat ik nog teveel in de burn-out zat.

Ik ervaar meer rust sinds ik de medicatie gebruik. De theorie in het boek sloeg niet echt aan aangezien ik zelf niet (meer) voelde wanneer ik overprikkeld was. Ik herkende signalen uit mijn lichaam niet meer en ben enorm gevoelig voor bijna alle prikkels. Door de medicatie ben ik weer meer gaan voelen wanneer de emmer volloopt en wanneer ik dus rust moet nemen. Dat gaf mijn man ook aan, ‘ze voelt vermoeidheid niet aan’. Al zal dat nog wel een zoektocht zijn, waarbij ik snel mijn eigen grenzen overschrijd. Eigenlijk start ik voor mezelf nu opnieuw met de training, maar het is fijn om alles al een keer gehoord te hebben, het inzicht van de diagnose maakte dingen echt zo anders.

Ik raad de training zeker aan. Martine heeft veel kennis van en ervaring met autisme (dat is zeker belangrijk!) en is rustig en invoelend. Ze probeert zoveel mogelijk te helpen waar mogelijk.
Het is wel goed om na te gaan of dit het juiste is voor diegene op het juiste moment.
Wat ik zelf soms miste was ook de uitleg aan de omgeving/partner, het meenemen van hen in dit proces. Het is echt enorm moeilijk om die persoon erin mee te nemen in dit hele proces.

Anna, medewerker onderzoek