Persoonlijk coachingstraject

Ik had net de diagnose autisme gekregen en ik had nog weinig tot geen inzicht in hoe zich dit bij mij uitte en waar ik nu precies door vastliep in mijn werksituatie en privé. Ik nam teveel hooi op mijn vork, trok teveel werk naar mij toe en vond het bijna onmogelijk om grenzen aan te geven of om aan te geven dat er iets niet goed liep op werkgebied.
Ik wilde uitzoeken hoe ik duurzaam aan het werk kon blijven, door te kijken naar wat voor werk bij mij zou passen en ik wilde erachter komen wat het zo moeilijk maakte om niet steeds opnieuw overspannen te raken door mijn werksituatie (ook met betrekking tot eerdere arbeidsbetrekkingen). Tijdens het coachingstraject veranderde het doel steeds meer richting concreet aangeven van grenzen die ik onderweg tegenkwam.
Ik heb geleerd dat ik de neiging heb om in paniek te raken van situaties omdat ik ze nogal zwart/wit interpreteer. Ik hoor/ begrijp niet altijd goed wat er gezegd wordt en kan dan in een kramp schieten. Tijdens dit traject heb ik geleerd dat de soep meestal niet zo heet gegeten wordt en dat er veel meer oplossingen zijn dan ik zelf kan zien. Hierbij hulp blijven vragen om mij heen zal hierbij belangrijk blijven, door hierover open te zijn. Ik heb ook geleerd dat het aanvaarden van hulp bij het aangeven van grenzen helpend is en heel veel op kan leveren. Ik ben er nog niet, maar ik heb nu vooral meer vertrouwen in anderen gekregen, mensen hebben het vaker goed met mij voor dan ik eerder dacht. Ik zal mijn paniek niet altijd kunnen voorkomen, maar ik heb nu wel geleerd dat contact hierover maken met de ‘bron’ (vaak een persoon en vaak onbedoeld) van de paniek vaak al de oplossing is.
Hiernaast heb ik meer inzicht gekregen in dingen waarbij mijn autisme opspeelt, zoals bepaalde prikkels en werksituaties.
Ik durf nu meer te vertrouwen dat er meestal wel een oplossing is, waardoor ik beter kan ontspannen. Ik voel me minder angstig.
Martine stond echt naast mij en hoewel ik regelmatig hoog in mijn paniek zat als ik binnenkwam, ging ik altijd rustiger bij haar vandaan. De gesprekken waren heel oplossingsgericht maar tegelijk ook heel verhelderend. Het voelde heel veilig, warm en tegelijk was het confronterend op een positieve manier. Martine is betrokken, warm, professioneel en iemand die weet waar ze het over heeft. Ze kan rustig blijven in lastige situaties en is oplossingsgericht.

Ik betaalde niet zelf maar ik durf de prijs/kwaliteit verhouding wel heel goed te noemen, ook buiten de gesprekken was er veel betrokkenheid en het voelde alsof niets teveel was qua hulp als er iets speelde. Ik heb het traject sowieso ervaren als gestructureerd en waardevol.

Annemieke Roosendaal, 41 jaar, administratief medewerker