training ‘Laat stress geen burn-out worden’

Ik twijfelde eerst of ik met de training zou mee doen. Ik wilde niet in een groep, omdat ik dacht dat de rest misschien ‘echt autistisch’ was en dat ik er dan niet in zou passen. Er heerst natuurlijk nogal een stigma rondom autisme en ondanks dat ik weet dat dat onzin is, vind ik het wel lastig als het over mezelf gaat. Daardoor twijfelde ik weleens of het echt klopt.

Het groepsproces bleek uiteindelijk het meest waardevol, omdat er juist super veel herkenning was. In tegenstelling tot wat ik dacht, gaf het juist bevestiging dat ik wel autisme heb. De groep was prettig. Het lesmateriaal is erg fijn en overzichtelijk, dat maakte het concreter. De dingen die je in de training leert, kun je direct in praktijk toepassen.

Ik heb altijd moeite gehad met grenzen aangeven, vooral in mijn werk. Dus daar wilde ik tools voor krijgen. Daarnaast wilde ik met de training bereiken dat ik minder het gevoel zou hebben dat stress mij overvalt; dus dat ik sneller stresssignalen herken en er naar kan handelen, zodat ik meer in balans ben.

Daarvoor is het waardevol dat ik een signaleringsplan heb gemaakt. Het plan zelf is handig, maar daarnaast vond ik het ook een grote stap qua acceptatie. Ik ken signaleringsplannen vanuit mijn werk en ik vond dat niks voor mij. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en is het echt van meerwaarde.

Ik vind Martine een fijne ‘trainer’ die zorgt voor veiligheid binnen de groep. Ze besteedt veel aandacht aan wat op dat moment prioriteit heeft, ook als dat misschien afwijkt van het programma. Dat gaf mij wel het gevoel dat ik altijd kon inbrengen waar ik mee zat, omdat ik merkte dat er echt geluisterd werd.

Ik denk dat de training misschien iets langer zou kunnen? Juist doordat soms de ervaringen delen best wat tijd kost en dan waren wij maar met een kleine groep. Ik vond de tijd elke keer voorbij vliegen, maar misschien is dat ook een goed punt?
Het was echt een super fijne ervaring, waar ik heel veel van heb geleerd en wat mee heeft geholpen in mijn acceptatie proces.

Gill van Reijn, 30 jaar, jobcoach