Vind jij het stellen van prioriteiten ook zo lastig?

Vind jij het ook zo lastig te bepalen wat voorrang heeft? Alles lijkt even belangrijk en moet gebeuren. Klus A moet echt deze week af, je hebt een lange lijst met mailtjes waarop nog antwoord gegeven moet worden en je leidinggevende vraagt of je zo snel mogelijk met klus B wilt beginnen.

Alles is belangrijk
Veel mensen met autisme hebben moeite met het stellen van prioriteiten.Vaak komt dit doordat taken of doelen onvoldoende duidelijk zijn. Onduidelijkheid wat er van jou verwacht wordt en wanneer een taak af moet zijn. Hierdoor ontstaat al snel een lange takenlijst van zaken die af moeten. En dat geeft een onrustig gevoel.

Nieuwe prikkels gedurende je werkdag
Je bent de dag begonnen met een planning wat je wilt doen die dag. Gaandeweg de dag komt er van alles op je af. Een collega die iets met spoed moet weten, een lastig telefoontje van een klant. Je hersenen hebben een sterke voorkeur voor alles wat nieuw is.  Daardoor krijgen nieuwe mails of het helpen van een collega al snel voorrang boven jouw oorspronkelijke planning.
Andere keuzes maken
Soms maak je andere keuzes. Bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt je eigen werk op één te zetten en geneigd bent eerder collega’s te helpen als ze een vraag hebben.
Of je vindt een onderdeel van je werk niet zo leuk of minder makkelijk. Zelf heb ik dat bijvoorbeeld met het schrijven van teksten; ik coach liever mensen. ;-). Maar als ik alleen dat zou doen, ontvangen jullie geen nieuwsbrief.

Wat heb je nodig om prioriteiten te kunnen stellen?

lees verder