Ik ben het zat, het is me allemaal teveel! Ik wil het anders en wel nú.
En het liefst in één keer, dan ben ik er vanaf!
Herken je dat?
We hebben allemaal wel van die momenten waarin we op zoek zijn naar dé oplossing voor ons probleem. En zolang we die niet vinden, doen we…. niets.
Neem mij nou
Van nature is mijn glas half leeg. Ik ben opgegroeid met een voornamelijk negatieve blik op situaties, had moeite om de positieve aspecten te zien.
Dit veranderde langzaam toen ik coaching en training in persoonlijke ontwikkeling ging volgen. Ik hoopte daar het ‘medicijn’ te vinden en dan na de coaching of training ‘genezen’ te zijn.
Je raadt het al: dat gebeurde niet.
Wat wel gebeurde was dat ik kleine stapjes leerde zetten in de goede richting. O.a. door bewust stil te staan bij wat er positief was aan een situatie. Door aan het einde van de dag drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor was.
Ging dat vanzelf? Nee
Voelde ik direct verandering? Nee
Én op de langere termijn voelde ik wel degelijk verschil. Door de kleine stappen die ik had kunnen zetten, kon terugkijken op hoe de situatie was en hoe ik die nu ervaarde.
Waar ik vroeger bleef staan omdat ik alleen maar in grote stappen dacht en geen idee had hoe ik die moest zetten, had ik nu kleine stappen vooruit gezet en de positieve ervaring dat die gelukt waren.
Gedragsverandering is vaak lastig
Waarom worstelen we hier toch zo vaak mee? Hieronder enkele redenen waarom gedragsverandering moeilijk kan zijn:
- Gewoonten en routines:
Gedrag is vaak gebaseerd op ingesleten gewoonten. Gewoonten vereisen weinig bewuste inspanning en kunnen automatische reacties zijn op bepaalde situaties. Het doorbreken van een gewoonte vraagt om bewuste moeite en doorzettingsvermogen. - Invloed van emoties:
Gedrag wordt vaak gestuurd door emoties. Als een bepaald gedrag tijdelijk positieve emoties of verlichting brengt (zoals uitstelgedrag), kan het moeilijk zijn om dat gedrag te veranderen. - Verlies van comfort:
Gedragsverandering betekent vaak dat je uit je comfortzone moet stappen. Dit kan angst of weerstand oproepen, vooral als het oude gedrag je op de één of andere manier veiligheid of voorspelbaarheid biedt. - Verandering kost energie:
Gedragsverandering is een proces dat tijd kost en energie vraagt. Energie die veel mensen met autisme niet zoveel hebben.
Wat maakt gedragsverandering makkelijker:
- Stel duidelijke doelen:
Het is belangrijk om precies te weten welk gedrag je wilt veranderen en waarom. Maak het doel specifiek, meetbaar en haalbaar. - Begin klein:
Probeer het nieuwe gedrag stap voor stap in te voeren, in plaats van grote, ingrijpende veranderingen in één keer te willen maken. Kleine successen zorgen voor positieve feedback en motivatie. - Gebruik positieve bekrachtiging:
Beloon jezelf voor het bereiken van kleine mijlpalen. Dit versterkt de motivatie om door te gaan. - Maak het gedrag bewust:
Wees je bewust van de momenten waarop je in oud gedrag vervalt. Bewuste aandacht helpt je om op tijd in te grijpen en de situatie anders te benaderen. - Zoek steun:
Verandering wordt gemakkelijker als je anderen hebt die je steunen of samen met jou proberen te veranderen. Dit kan zowel een coach, een therapeut als vrienden of familie zijn. - Wees geduldig en volhardend:
Gedragsverandering kost tijd. Het is belangrijk om door te zetten, zelfs als het niet meteen lukt. Wees mild voor jezelf als je terugvalt in oud gedrag, en zie dit als een kans om te leren.
Door deze stappen te volgen en vol te houden, kun je meer succes boeken in het veranderen van gedrag. Wat zou jij willen veranderen na het lezen van deze blog?