Training ‘laat stress geen burn-out worden’

Ik raad deze training zeker aan vanwege de praktische toepasbaarheid en de ervaring dat je als mens met autisme niet alleen staat. Bovendien heb ik veel gelachen wat helpt bij een stuk relativering. Het lachen werd overigens nooit spottend. Ik geef deze training een 9 (negen).

Ik heb besloten met de training mee te doen, omdat ik voortdurend veel stress ervoer in het oppakken van de regie in mijn dagelijkse leven. Dit betrof zowel het uitvoeren van mijn planning als de afstemming met anderen (communicatie). Ik wilde graag kijken welke kwaliteiten en ondersteuning ik wel kon inzetten om vanuit meer rust te leven. De training sloot aan bij een wens om niet alleen maar cognitief bezig te zijn, maar ook ander gedrag praktisch te oefenen. Van te voren had ik twijfels of de training wel voldoende duurzame gedragsverandering zou opleveren. En of een groep met andere mensen met autisme wel zinvol zou zijn, aangezien we als personen met autisme vaak moeite hebben om andere situaties te vertalen naar onze eigen omstandigheden.

Bijzonder dat juist het gesprek, de herkenning en tips van medecursisten de grootste impact hadden. Leuk om elkaar erkenning te kunnen geven voor de moeite die sommige zaken kosten, maar daarnaast elkaar ook te kunnen aanmoedigen. Ik zou bijna pleiten voor een jaarlijkse terugkomdag.

Ook de tips vanuit de cursus en het worstelen met de eigen stressthermometer was zeer waardevol. Ik heb mijn eigen patronen beter leren kennen. De training heeft heel veel toegevoegde waarde in het oefenen van nieuwe vaardigheden en gedrag. Juist door de langere doorlooptijd bleven we er met zijn allen ook langer mee bezig. Dat heeft mij ook geholpen. Gezien de kwaliteit en het resultaat vond ik het iedere euro waard. Wij hadden wel korting natuurlijk.

Martine is iemand die vanuit kennis en ervaring zeer goed kon aansluiten bij onze verschillende persoonlijkheden. Daarnaast was zij in staat in te spelen op wat tijdens de training nodig was. Tegelijk slaagde ze er wel in om vast te houden aan het programma. En ze is ook iemand met humor en zelfspot. Voor mij was ze een zeer plezierig, integer en ervaren trainer-coach met veel persoonlijke betrokkenheid. Kortom: een topcoach!

Henry Bleker, 54 jaar, HR-adviseur, Waddinxveen