Training ‘laat stress geen burnout worden’

Ik voelde me steeds moe. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik al een hele tijd geen werk heb waardoor ik ook geen vaste dagstructuur heb.

Ik wilde graag leren hoe ik voor meer structuur in mijn dagelijkse leven zou kunnen zorgen. En ook hoe ik dingen op kan pakken die ik niet zo leuk vind zonder dat mij dit heel veel energie kost.

Van te voren vroeg ik me af of de training iets toe zou voegen aan de dingen die ik al weet over autisme. Aan het einde van training kan ik zeggen dat ik meerdere waardevolle punten meeneem uit de training. Ik begin nu iedere ochtend met leuke dingen te doen. Dan ben ik meer ontspannen voor de doe-activiteiten die ik dan ’s middags wil gaan doen. Als ik iets wil gaan doen wat ik spannend of vervelend vind, doe ik dit zoveel mogelijk vanuit ontspanning. En niet alleen maar omdat het moet van mezelf.

Ik geef de training een 8,5.

Ik raad anderen de training aan omdat de training goed wordt begeleid. Iedere trainingsdag was goed voorbereid. Ik vond de oefeningen met de kaartjes nuttig, zodat ik ook na kon denken over bijv. stressfactoren waar ikzelf niet direct opgekomen zou zijn. Ik vond het ook nuttig, dat we over de dingen die we tijdens een trainingsdag leerden, moesten nadenken om ze eventueel in onze persoonlijke stressthermometer op te nemen. Zodoende gingen we actief met de geleerde stof aan de slag. Ook het feit dat we (niet teveel) huiswerk kregen vond ik een goede manier om met de stof van de training aan de slag te blijven.

Bovendien vond ik het goed hoe Martine iedereen bij de training betrok. Iedereen kreeg de kans om zijn zegje te doen zonder dat ik de indruk kreeg, dat ik persé iets zou moeten zeggen. En bovendien vond ik het prettig en nuttig om met de andere deelnemers van gedachten te wisselen over dingen waar zij ook tegenaan liepen.

Martine is een vrolijk en enthousiast persoon. Ze is iemand die zich betrokken voelt bij anderen en goed met mensen kan praten over dingen die ze moeilijk vinden. Bovendien houdt ze van humor waardoor ze anderen ook dingen kan laten relativeren. En soms kan ze ook wel een klein beetje streng zijn. Ga zo door! Ik vond de sfeer in onze groep heel goed. Dat lag natuurlijk aan de deelnemers. Maar ook aan Martine (smiley).

Peter Arts, 58 jaar, Den Haag