Stress bij autisme

Als je je in autisme herkent, heb je zeer waarschijnlijk last van meer en andere stressbronnen dan mensen zonder autisme. Bijvoorbeeld prikkels die anders en heftiger binnenkomen. Of de moeite met het begrijpen van andere mensen en situaties.

Continu gestrest

De meeste mensen met autisme die ik spreek voelen zich continu gestrest. Dit heeft te maken met de andere manier van informatieverwerking. Het filter om informatie te selecteren ontbreekt of werkt minder dan goed dan bij mensen zonder autisme. Hierdoor raak je eerder overspoeld door alle informatie en prikkels.

Bij ‘Frans’ op het werk werd het drukker. Zijn leidinggevende zag dat ‘Frans’ teveel werk had en regelde voor twee dagen in de week een mannetje erbij. Dit gaf ‘Frans’ in eerste instantie alleen maar meer stress. Hij was continue in zijn hoofd bezig hoe hij de samenwerking vorm moest geven, moest schakelen omdat het niet allemaal meer op zijn manier ging en hij had niet duidelijk wie nu wat deed. Nadat zijn leidinggevende met zijn collega en hem het gesprek was aangegaan en er duidelijke samenwerkingsafspraken gemaakt werden, werd hij rustiger en kon hij de voordelen zien van een paar handen erbij.

Grootste problemen van mensen met autisme

Uit onderzoek van Marja Boxhoorn (Autismecoach, 2012) blijkt dat de grootste problemen van mensen met autisme zijn:
Klik hier om verder te lezen.