Piekeren verminderen

Piekeren, vrijwel iedereen heeft er op zijn tijd last van. Door blijven malen over een onderwerp en er niet uit komen. Doodmoe word je er van.

Vorige maand heb ik in mijn nieuwsbrief ook over piekeren gesproken. Daarin nam ik jullie mee in een methode om je hoofd leeg te krijgen.  Als je die nog niet hebt kunnen lezen, klik dan hier.

Een gesprek met ‘Heleen’ vorige week, is de aanleiding dat ik opnieuw over piekeren schrijf. ‘Heleen’ vertelde hoe het piekeren een groot deel van haar dag (eigenlijk voornamelijk nacht) in beslag nam. Ze lag een groot deel van de nacht te woelen in bed en vroeg zich af waarom dit haar overkwam en waarom zij zich zo rot voelde. Je snapt dat de slapeloze nachten het er niet beter op maakte.

De ‘waarom’ vraag
Eén van de redenen van het wakker liggen, was het stellen van de ‘waarom’ vraag. Bij ‘Heleen’ spookte de vraag: ‘waarom heb ik die fout gemaakt op mijn werk’, steeds door haar hoofd. En die vraag is lastig te beantwoorden. Een concreet antwoord is meestal niet te geven. Hierdoor bleef ‘Heleen’ maar in cirkeltjes denken en lag ze lang wakker.

Wil je weten wat beter werkt? Lees verder in mijn nieuwsbrief