Meer focus op ontspanning

To do’s
Ik ben heel goed in to-do lijstjes. Ze geven me overzicht en zorgen ervoor dat ik taken die ik nog moet doen makkelijker uit mijn hoofd kan laten. Door het op te schrijven weet ik dat ik het niet kan vergeten. Maar voor ik het weet heb ik heel veel to-do lijstjes en zou ik bijna een lijstje moeten maken om overzicht te krijgen van mijn to-do-lijstjes. Klinkt niet echt als een rustgevend iets.

To-dolijstjes kunnen je vaak heel wat stress bezorgen. Ze zijn vaak langer dan de tijd die je hebt, waardoor je misschien maar de helft gedaan krijgt. De rest komt op het lijstje van morgen….
Al die onafgemaakte lijstjes geven je het gevoel dat je niet productief bent en voor je het weet kom je in een negatieve spiraal terecht.

De oplossing? De ‘fuck-it-mentaliteit’.

‘Fuck-it-mentaliteit’
Kijk eens naar de acties op je to-do-lijstje. En bedenk per actie ‘Wat kan er gebeuren als ik het nu niet doe? Is dat echt zo erg? Vergaat de wereld als ik mijn deadline mis?’
Als je er op deze manier naar kijkt, zul je merken dat het meestal allemaal niet zo erg is als het niet meteen gebeurd en dat je beter kan relativeren.
Zeg wat vaker ‘fuck it’. En word baas over je eigen gedachten.

John Parkin heeft er een boek over geschreven: ‘Fuck it, loslaten, ontspannen en gelukkig zijn. Ik heb het zelf overigens nog niet gelezen, maar wilde jullie de tip wel meegeven.

Ik merk zelf dat als ik mijn to-do-lijstjes wat meer relativeer, wat vaker ‘fuck it’ zeg tegen acties op het lijstje, ik meer ontspannen word. En vanuit die ontspanning uiteindelijk misschien nog wel meer bereik. 😉

lees hier verder