7 stappen naar meer rust

Ik vond het lastig om goed en eerlijk te communiceren en was onzeker in mijn omgang met anderen. Hierdoor was ik conflict vermijdend, dit wilde ik graag veranderen. In eerste instantie zijn we aan de slag gegaan mijn relaties in kaart te brengen, maar die aanpak werkte niet zo goed voor mij. Op voorstel van Martine hebben we vervolgens de coaching gericht op meer rust in mijn hoofd. Dit was heel fijn en heeft mij meer vertrouwen in mijzelf gegeven. Ik ben nu meer ontspannen in relaties met vrienden en collega’s en ook meer mezelf in de omgang met anderen (ook in grotere groepen). Ik ben nu beter in staat om zaken uit te stellen, m.a.w. niet alles tegelijk op te willen pakken. Ik maak daarbij bewuste keuzes en accepteer deze ook (en verwacht dat anderen dat ook accepteren). Er is besef en acceptatie gekomen, dat ik nu eenmaal niet meer zo “snel” en regelmatig mijn gedachten kan vormen. Daarnaast is bevestigd dat ik soms anders denk en interpreteer dan anderen. Los hiervan accepteer ik zelf ook beter dat anderen anders denken en ben ik daar niet meer boos of teleurgesteld over.

Er was een goede basis van vertrouwen in de coachingsgesprekken. Eigenlijk klikte het al meteen vanaf het begin.
Het feit, dat het uur zo snel omvloog, betekende voor mij dat het ergens over ging en dat mijn interesse en concentratie gehandhaafd bleef (ook als ik moe was).
Ik vond het werken met de kaartjes zeer prettig. Dat zorgde ervoor dat ik niet alles “op dat moment” zelf moest bedenken. Het gaf ook structuur in mijn denken.

Hoe ik Martine zou omschrijven?

Ze is open, eerlijk en alert.
Ze kan goed luisteren en anticipeert als het gesprek daarom vraagt.
Ze bewaakt de grenzen van het gesprek op basis van gemaakte afspraken.
Ze geeft structuur in het gesprek en ook in de totale aanpak. Als het desondanks nodig is, is ze wel flexibel richting een andere aanpak.
Ze heeft ook tips paraat als de situatie daarom vraagt.
Soms is ze wel wat dominant, zonder dat het overigens vervelend wordt of blokkerend is.

‘Jaap’, 59 jaar, service manager