Lege Batterij

Vorige keer heb ik jullie verteld over de energiegevers en energievreters. Deze zijn trouwens voor iedereen anders. Wat voor de ene persoon een bron van energie is, kan een ander als slopend ervaren. Om je batterij niet leeg te laten lopen (het is niet voor niets zo’n goede metafoor), is het belangrijk dat je meer energie krijgt dan dat er verloren gaat. Daarom is het zinvol dat je inzicht krijgt in je energievreters én je energiegevers.

Inzicht

Heb je het formulier gedownload om inzicht te krijgen hoe het bij jou gesteld is met de energiegevers en energievreters?

  • Zo ja, wat is je opgevallen? Komen je energievreters meer voor dan je lief is?
  • Zo nee, download het formulier dan alsnog en gun je zelf het inzicht door het gedurende een week bij te houden.

Energievreters onder de loep

Er zijn veel soorten ‘vreters’. Enkele voorbeelden zijn:

Activiteiten

Bepaalde activiteiten leveren je stress op, drukte in je hoofd, of je merkt na afloop telkens dat je je uitgeput voelt. Er zijn veel activiteiten die kunnen uitputten; een volle mailbox wegwerken, bepaalde werktaken, boodschappen doen. Het kunnen leuke én minder leuke activiteiten zijn. Wat mij persoonlijk bijvoorbeeld veel energie kost, is naar een concert gaan. Ik vind het super leuk om te doen, maar als het heel druk is en de volumeknop staat hoog, dan word ik er doodmoe van.

Onzekerheden

Ook omstandigheden kunnen energie vreten. Denk bijvoorbeeld aan onvoldoende informatie om je werk goed te doen.

lees meer…