5 tips om te ontspannen

Stress verminderen
Natuurlijk is de fijnste en beste manier om je stress te verminderen door, waar mogelijk, de oorzaak weg te nemen. Om dit te kunnen, moet je natuurlijk wel helder hebben wat jou stress oplevert. Wat bij jou de oorzaken van de stress zijn. Ik schreef hier eerder een blog over, fijn om te lezen als je er meer over wilt ontdekken.

De werkelijkheid is dat sommige stress oorzaken niet of lastig weg te nemen zijn.

Neem die collega die ondanks dat je herhaaldelijk hebt aangegeven niet gestoord te willen worden, toch weer met een vraag bij je bureau staat.
Of je peuter die om aandacht blijft vragen waardoor je geen moment voor jezelf hebt. Je kunt je peuter niet even buiten de deur zetten voor die broodnodige rust.
En een reorganisatie bij je werkgever, met bijbehorende spanning of je je baan behoudt, verander je ook niet zomaar.

Dan komt het aan op tijdig leren ontspannen.

In mijn coaching en tijdens de trainingen vertel ik ook veel over manieren om te ontspannen. Sommige oefeningen zijn direct toe te passen, anderen vragen wat aandacht en/of tijd voor jezelf.
Ik heb een paar oefeningen hieronder beschreven. Bekijk de oefeningen en probeer ze uit. Pas dan weet je of ze wel of niet werken voor je.

1. Buikademhalen

Als gestrest bent, heb je vaak een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling (borstademhaling).
Een buikademhaling is rustig en regelmatig en verlaagd de spanning. Het is dus fijn als je je borstademhaling naar een buikademhaling kunt brengen.

Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus.
Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren.
Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.
Vind je dit lastig? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer je buik instromen.

Je kunt deze oefening ook op je werk achter je bureau toepassen, als je merkt dat je hoog in je ademhaling zit. In plaats van je ogen dicht, staar je naar een plek schuin voor je. Wel handig als je de oefening dan al een keer in een rustige omgeving hebt gedaan. Zodat je weet hoe het werkt.

2. Twee minuten oefening rustige ademhaling
lees hier verder