7 stappen naar meer rust

Ik wilde graag meer rust en minder stress. Al vanaf het eerste telefoongesprek voelde het als een pad waarbij ik vooral kon winnen. Dit is ook zeker gebeurd. Ik ben assertiever geworden, ik maak bewust keuzes en bewaak mijn grenzen. De relatie met mijn familie is zeker beter geworden en ik ga beter om met drukte op feestjes. Ik kan beter onderscheid maken tussen zaken en laat problemen van werk makkelijker daar. Ik heb een moeizame relatie met mijn manager en realiseer me dat ik hem niet ga veranderen. Ik heb zelf besloten op zoek te gaan naar een betere werkplek.

Bij Martine voel je je direct op je gemak. Ze laat je zelf op zoektocht gaan en stuurt je door het stellen van goede vragen.

Voor wie aan de training begint, het is geen rechte lijn naar boven. Je leert met vallen en opstaan en ook na de training gaat dit door. Net als leren fietsen, met vallen en opstaan kom je steeds sneller steeds verder. De gesprekken zijn steeds echt maatwerk. Door de vragen van Martine kom je steeds een stap verder. Wees erop voorbereid dat in een traject als dit eerst gekeken moet worden naar wat jou stress geeft. Dan kan confronteren maar dan kun je aan een oplossing voor deze problemen werken.

‘Ernst’ 41 jaar, boekhouder

Jobcoaching

Martine was de jobcoach van één van mijn medewerkers. Ik vond het heel erg fijn om samen te werken met Martine. In mijn beleving snapte ze waar het over ging en wist ze precies de juiste toon aan te slaan. Als ik weer een autisme coach nodig heb, staat zij met stip op 1!

7 stappen naar meer rust

Ik vond het lastig om goed en eerlijk te communiceren en was onzeker in mijn omgang met anderen. Hierdoor was ik conflict vermijdend, dit wilde ik graag veranderen. In eerste instantie zijn we aan de slag gegaan mijn relaties in kaart te brengen, maar die aanpak werkte niet zo goed voor mij. Op voorstel van Martine hebben we vervolgens de coaching gericht op meer rust in mijn hoofd. Dit was heel fijn en heeft mij meer vertrouwen in mijzelf gegeven. Ik ben nu meer ontspannen in relaties met vrienden en collega’s en ook meer mezelf in de omgang met anderen (ook in grotere groepen). Ik ben nu beter in staat om zaken uit te stellen, m.a.w. niet alles tegelijk op te willen pakken. Ik maak daarbij bewuste keuzes en accepteer deze ook (en verwacht dat anderen dat ook accepteren). Er is besef en acceptatie gekomen, dat ik nu eenmaal niet meer zo “snel” en regelmatig mijn gedachten kan vormen. Daarnaast is bevestigd dat ik soms anders denk en interpreteer dan anderen. Los hiervan accepteer ik zelf ook beter dat anderen anders denken en ben ik daar niet meer boos of teleurgesteld over.

Er was een goede basis van vertrouwen in de coachingsgesprekken. Eigenlijk klikte het al meteen vanaf het begin.
Het feit, dat het uur zo snel omvloog, betekende voor mij dat het ergens over ging en dat mijn interesse en concentratie gehandhaafd bleef (ook als ik moe was).
Ik vond het werken met de kaartjes zeer prettig. Dat zorgde ervoor dat ik niet alles “op dat moment” zelf moest bedenken. Het gaf ook structuur in mijn denken.

Hoe ik Martine zou omschrijven?

Ze is open, eerlijk en alert.
Ze kan goed luisteren en anticipeert als het gesprek daarom vraagt.
Ze bewaakt de grenzen van het gesprek op basis van gemaakte afspraken.
Ze geeft structuur in het gesprek en ook in de totale aanpak. Als het desondanks nodig is, is ze wel flexibel richting een andere aanpak.
Ze heeft ook tips paraat als de situatie daarom vraagt.
Soms is ze wel wat dominant, zonder dat het overigens vervelend wordt of blokkerend is.

‘Jaap’, 59 jaar, service manager

7 stappen naar meer rust

Martine kan goed luisteren, heeft een open houding en is makkelijk benaderbaar. Ze heeft veel ervaring met mensen met autisme en kan daar goed mee om gaan. Ze stelt de juiste vragen geeft handvaten om mee aan de slag te gaan.

Toen ik met de coaching begon was ik gespannen, had ik veel stress, en nog geen acceptatie van het hebben van autisme. Er waren veel veranderingen in mijn leven en ik was daardoor mijn structuur kwijt, daarbij wist ik niet zo goed hoe ik dat moest communiceren naar anderen in mijn omgeving. Ook ervaarde ik veel stress op het werk. Ik wilde graag de structuur terug hebben. Meer rust in mijn hoofd creëren, meer ontspannen. Beter slapen en minder piekeren. Door de coaching heb ik veel minder schuldgevoel over dingen die voor mij anders werken, en ik accepteer dat beter van mijzelf. Ik ervaar meer rust in het dagelijks leven, doordat ik eerder door heb waar ik van overprikkeld raak. Ook doordat ik mijn tijd door de tips anders indeel en het iets beter kan communiceren naar anderen als ik denk dat het mis gaat. Ik kom langzaam weer dichter bij mezelf en het doet er veel minder toe wat een ander van me vindt. Hierdoor kan ik veel meer rust inbouwen en tijd nemen voor mezelf. Zelf meer de regie hebben in wanneer ik sociaal doe en wanneer niet, waardoor ik veel meer rust ervaar en een vrolijker mens ben.

De coachingsgesprekken waren heel prettig. Je moet wel bereid zijn er tijd en energie in te steken, want je moet er thuis ook aardig wat voor doen (huiswerk). Maar als je iets wil verbeteren aan jezelf dan ga je ervoor, en dan is deze coaching zeer nuttig.

‘Suzanne’ 37 jaar, grafisch vormgever

7 stappen naar meer rust

Ik had veel stress en irritatie, alles overkwam mij en ik was steeds aan het einde van de dag overprikkeld en op. Ik was niet gezellig thuis omdat ik steeds over mijn eigen grenzen heen ging. Ik wilde graag mijn tijd beter kunnen managen, zodat ik tijd overhoud voor leuke dingen en mijn gezin. En ik wilde aardiger kunnen zijn voor mijn gezin en mijn man.

Door de coaching ben ik beter gaan aanvoelen wanneer het genoeg is geweest en kan ik eerder aangeven als dat zo is. En ik heb meer realiteitszin, soms is het gewoon niet zo leuk. Ik kan op mijn werk wat makkelijker zeggen wat mij stoort en zien dat dat helemaal niet zo negatief gezien wordt als ik van tevoren denk. Ik plan mijn tijd beter in en bewaak mijn grenzen beter, maar ik ben nog steeds aan het oefenen. Ik kan beter omgaan met teleurstellingen, als het nu niet gaat zoals het moet dan weet ik dat anderen dat ook ervaren. Het is allemaal niet perfect.

Martine is praktisch, prettig en positief. Steeds als ik ergens mee zat kon ik er met haar over praten en kwamen we tot een oplossing. Soms lijkt de oplossing voor een ander simpel, maar als je er zelf middenin zit, zie je het dan niet. Ik vond dat heel fijn.

‘Linda’, leerkracht

Meer inzicht in jouw autisme

‘Mark’ was door een werkgever bij ons aangemeld voor een tweede spoortraject. Omdat wij geen coach met specialisatie ASS hebben, zijn we gaan zoeken naar een ASS-coach om Mark de beste begeleiding te geven die nodig was.

We wilden dat Mark inzicht kreeg in zijn beperkingen en van daar uit goed kon gaan zoeken naar een nieuwe arbeidsbetrekking. Door de coaching lijkt Mark veel meer inzicht te hebben in zijn beperkingen, in datgene wat hij altijd tegen beter weten heeft gedaan en waardoor hij destijds is uitgevallen. Hij geeft zijn grenzen heel goed aan en weet goed wat hij wil. Het is heel prettig samen werken met Scharp Autismecoaching. Van Mark kregen we terug dat hij ontzettend tevreden is en de coaching hem heel goed geholpen heeft. Wij zouden een dergelijk traject weer op deze manier invullen.

Tamara Boot, Maatwerk Arbeidsadvies

Meer inzicht in jouw autisme

Twee maanden voor de start van het traject had ik de diagnose ASS gekregen. Ik had nog erg weinig kennis van specifieke ASS gerelateerde problematiek. Problemen die ik zelf ervaarde lagen voornamelijk op gebied van sociale interactie, mezelf verwoorden in sociaal verkeer i.v.m. vertraagde informatie verwerking en mijn gevoeligheid voor prikkels. Tot 1,5 jaar geleden lukte het mij mezelf staande te houden in sociaal verkeer en in mijn werk maar alleen door mezelf gigantisch te overvragen. Met als gevolg veel stresssignalen die ik negeerde en flinke burn-outklachten.

Ik wilde graag meer kennis opdoen over ASS, over kenmerken, specifieke problematiek. Ik wilde mezelf graag beter begrijpen en meer zicht krijgen op wat verstandig is te accepteren van mezelf en waar ik mezelf best mag uitdagen. Door het coachingstraject begrijp ik mezelf nu veel beter. Heel specifiek is een positieve verandering dat ik me nu vrij voel om waar nodig aan mensen uit te leggen wat moeilijk voor mij is en wat ik beter niet kan doen of op een andere manier kan doen. Dit zou ik een jaar geleden nooit hebben gedaan. De coaching gesprekken waren erg prettig. Martine is zeer deskundig, ze sluit goed aan bij de coachee. Het was heel prettig iedere keer weer zo’n gevoel van herkenning te hebben. Bij alles wat er besproken werd of gezegd werd, had ik het gevoel dat het over mij ging.

‘Mark’, 48 jaar, teamcoach

Persoonlijke coaching op maat

Martine is een meevoelende vrouw, ze is praktisch, kan zich goed inleven en weet wat de client nodig heeft op het juiste moment. Door de coaching blijf ik beter bij mezelf: wat wil ik, wat is belangrijk voor mij, wat voelt goed, wie wil ik zijn. Daarnaar handelen levert rust en meer plezier in het leven op. Het was voor mij moeilijk stresssignalen te herkennen, ik was vaak overprikkeld, dat gaat nu een stuk beter. Mijn dagindeling was redelijk onduidelijk, met een weekoverzicht weet ik nu beter wat ik op een bepaalde dag wil doen en daar probeer ik me aan te houden. Met andere woorden: ik denk vooraf na over wat ik wil of moet doen en het geeft me rust als alles op orde blijft. Ik vond dat alles perfect moest zijn en zag niet als ik stapjes in de goede richting had gezet, dat besef ik me nu wel, het gaat niet allemaal goed maar er gaan wel meer dingen goed of beter.

‘Sanne, 53 jaar, receptioniste’

persoonlijk coachtraject op maat

De coaching gesprekken zijn goed, duidelijk, prettig en effectief. Fijn om met iemand te werken die weet hoe ik denk. Als thuiskomen in mijn eigen hoofd.
Martine weet waar ze het over heeft. Heel bijzonder hoe ze dingen uitlegt op een manier die ik gelijk herken. Dit klink eenvoudig maar is het zeker niet met dat drukke slimme hoofd van mij.

persoonlijk coachingstraject op maat

Voor ik aan het coachingstraject begon was ik vaak overprikkeld en onrustig, stil en niet gezellig voor anderen. Ik had ruzies met een lange nasleep in mijn relatie. Ik heb hulp gezocht omdat ik graag minder uitgeblust wilde zijn van alle dagelijkse dingen waardoor ik meer bij kan dragen aan andere activiteiten.

Door het coachingstraject heb ik meer aandacht voor hoe ik me voel en voor de kleine stresssignalen wat leidt tot betere communicatie met mijn partner. Ik heb niet meer zo vaak ruzie en ik sta meer open om het snel op te lossen i.p.v. mezelf terugtrekken in mijn eigen cocon.

De coachingsgesprekken waren heel prettig. Martine is geduldig en warm, je voelt je snel op je gemak bij haar. Ik kon vaak eerst mijn hart luchten over de afgelopen week n.a.v. de vragenlijst in de mail. Daarna dingen leren via de kaartjes of tips van Martine.

‘Bram’, 40 jaar