Wat is een autistische burn-out?

In april was ik bij een lezing van Annelies Spek, hoofd van het Autisme Expertise Centrum in Eemnes. Ze is klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker.

De lezing ging over de autistische burn-out. Deze term wordt in de praktijk regelmatig gebruikt, maar er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

 

Wat is een autistische burn-out?

Annelies geeft aan een autistische burn-out wordt gekenmerkt door uitputting, een verlies van vaardigheden en een toename van autistische symptomen. De autistische beperkingen vergroten het risico op overbelasting en compliceren het herstel hiervan.

Het belangrijk is om oog te hebben voor deze vaak lang aanhoudende toestand van overbelasting en om de behandeling aan te passen aan de manier van informatie verwerken die autisme kenmerkt.

 

Verschil met ‘gewone’ burn-out

Annelies geeft aan dat het verschil met een ‘gewone’ burn-out is, dat een autistische burn-out zich niet beperkt is tot overbelasting op het werk. Sterker nog, soms geeft werk juist rust. Het is bijna altijd een optelsom van overbelasting op alle levensgebieden. Waarbij ook alledaagse vaardigheden, zoals koken of tandenpoetsen niet altijd meer lukken. Verder is er meestal geen gevoel van afstand tot het werk, vaak wil men juist graag werken en beleeft men hier ook plezier aan. Het ontbreekt echter aan energie om te werken.

Er zit ook een verschil in de re-integratie activiteiten. Daar waar normaal geadviseerd wordt om te starten met een kopje koffie drinken op het werk, werkt dit bij een autistische burn-out juist contraproductief. Dat zijn namelijk allemaal sociale prikkels. Het is beter te starten met een kleine, duidelijke, eenvoudige taak.

 

Wel of geen autistische burn-out?

Ik heb op social media een bericht geplaatst over de lezing van Annelies Spek. Ik heb daar veel reacties op gehad, waaruit blijkt dat dit onderwerp leeft. Sommigen gaven herkenning aan, een aantal waren het niet eens met het onderscheid maken tussen een autistische burn-out en een ‘gewone’ burn-out. Goed om beide kanten te belichten. Hier kun je een blog lezen van Machiel van Ruijven, waarin hij zijn mening geeft.

 

Wil je meer weten?

Annelies Spek en collega’s hebben een essay over de autistische burn-out geschreven dat is gepubliceerd in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme in 2021 (lees hier het volledige essay).

 

Wat kun je doen?

In het essay van Annelies staan ook adviezen voor herstel, zoals:

  • onderzoeken wat overbelast
  • meer rust aanbrengen
  • signaleringsplan
  • dagstructuur
  • sociaal contact en ‘unmasking’
  • grenzen
  • acceptatie van beperkingen

 

Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om met  bovenstaande adviezen te beginnen. Want waar begin je en hoe doe je dat?

Weet dan dat ik twee keer per jaar start met de training ‘laat stress geen burn-out worden‘. Hierin komen deze en nog meer onderwerpen komen aan de orde. Wil je daar meer over weten, kijk dan op deze pagina.