1. Solliciteer ook wanneer je niét aan alle functie-eisen voldoet.
Veel mensen met autisme denken dat het geen zin heeft om te solliciteren als ze niet aan alle functie-eisen voldoen. Klopt dat wel?
Wat zijn functie-eisen eigenlijk?
Functie-eisen zijn eisen die een werkgever stelt aan een werknemer om een functie uit te oefenen. De functie-eisen omvatten alle eigenschappen die iemand moet bezitten om de functie uit te kunnen oefenen. Het gaat dan om kennis, vaardigheden, opleiding, werkervaring en andere zaken waarvan de werkgever vindt dat ze benodigd zijn om de functie te kunnen vervullen.
Als je voldoet aan alle opgestelde functie-eisen, dan is er natuurlijk een grotere kans dat je aangenomen wordt dan wanneer je niet aan die eisen voldoet.
Je maakt ook kans op een uitnodiging voor een gesprek, als je niet aan alle functie-eisen voldoet.
Bepaalde functie-eisen zijn noodzakelijk voor de functie, maar er worden ook functie-eisen opgesteld die goed van pas kunnen komen bij het uitvoeren van de functie. Zo kun je niet voldoen aan de eisen die goed van pas kunnen komen, maar heb je misschien andere kwaliteiten die net zo goed van pas kunnen komen voor deze functie. Als je deze kwaliteiten overtuigend in je sollicitatiebrief omschrijft, is de kans groot dat je toch wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Kijk wel goed of de vacature bij jou als persoon en bij jouw kwaliteiten past.
2. Bedenk van te voren wat je wilt vertellen over jouw autisme.
Je mag zelf kiezen of je iets over je autisme wilt vertellen.
Je kunt er ook voor kiezen je kwaliteiten en aandachtspunten die aan autisme gelinkt zijn te benoemen. Zoals: ‘ik ben heel detailgericht’ of ‘ik kan heel nauwkeurig werken.’
Stel dat je het woord autisme wel wilt benoemen, kijk dan wat jouw gesprekpartner weet over autisme, omdat hier bij werkgevers vaak een verkeerd beeld over bestaat. Het is dus heel belangrijk dat jij uitlegt hoe autisme voor jou werkt en wat de werkgever daarvan gaat merken.
3. Vertel dat je soms meer tijd nodig hebt om te antwoorden.
Omdat je moeite hebt om informatie goed te verwerken, kost het vaak langer om een goed antwoord te formuleren op de vraag van de werkgever. Dit kun je het beste aan het begin van een gesprek alvast melden, zodat de werkgever daar rekening mee kan houden. Ben je bang dat de werkgever dit raar vindt? Bedenk dan dat een werkgever die hier geen rekening mee wil of kan houden, geen passende werkgever voor jou is.
4. Vertel wat jij nodig hebt.
In een sollicitatiegesprek worden ook vaak naar zwakke eigenschappen gevraagd. Iedereen heeft die. Laat dan vooral weten hoe je hier mee omgaat. Bijvoorbeeld: ‘ik werk langzamer dan gemiddeld, omdat ik het tot in detail perfect wil doen’. Vertel zo concreet mogelijk wat jij nodig hebt om optimaal te funcioneren. Bijvoorbeeld dat je graag zelfstandig werkt met de mogelijkheid een collega hulp te vragen als je het even zelf niet weet.
Filmpje
Bovenstaande tips heb ik een aantal jaar geleden (nog met kort haar!) opgenomen voor UWV Perspectief. Je kunt het filmpje hier bekijken.
Meer tips
Op de site van Autitalent, een detacheringsbedrijf voor mensen met autisme vind je ook nog de nodige tips.
Ook in mijn nieuwsbrief over dit onderwerp heb ik nog wat (literatuur)tips en lees je meer over de training ‘Laat stress geen burn-out worden’.