Medewerker met autisme

Heb je een medewerker met autisme of heb je het vermoeden dat hij of zij autisme heeft?

Naar schatting heeft ongeveer 1,2 procent van de bevolking autisme – zo’n 190.000 mensen. Werkenden met autisme kunnen uitstekend functioneren. Alleen hun gedrag kan soms leiden tot misverstanden met de omgeving en zelf zijn ze vaak extra gevoelig voor bepaalde prikkels. Hoe ga je daar als leidinggevende goed mee om?

Werknemers met autisme kunnen een heel waardevolle bijdrage leveren aan je bedrijf. Hun sterke kanten, waaronder nauwkeurigheid, loyaliteit en doorzettingsvermogen komen in veel functies goed van pas. Theatergroep Bink heeft daar een mooi filmpje over gemaakt: 'iedere werkgever wil het liefste een autist'. Werkgevers zoeken in de krappe arbeidsmarkt naar goede krachten. En zijn zich niet altijd bewust van de kwaliteiten van mensen met autisme. Na dit filmpje wel. Met een knipoog natuurlijk: iedereen is uniek en heeft tenslotte zijn/haar eigen kwaliteiten.

Mensen met autisme hebben vaak te maken met zowel onderschatting als overschatting. Zij worden vaak onderschat op het gebied van leervaardigheden en intelligentie en overschat bij het zelf oppakken van taken, plannen, omgaan met deadlines, druk en sociaal contact. Er kan veel spanning ontstaan als een medewerker met autisme het gevoel heeft dat hij of zij niet voldoet aan de verwachtingen van de omgeving. Onder spanning kan overprikkeling ontstaan, soms met onvoorspelbaar gedrag als gevolg.

Herken je dit?

  • Je medewerker heeft uitstekende kennis, maar de samenwerking met collega’s verloopt moeizaam. Er zijn regelmatig misverstanden. Collega’s weten niet goed hoe ze met de medewerker om moeten gaan;
  • Er ontstaat soms een conflict en niemand begrijpt wat nu precies de aanleiding was;
  • Je medewerker heeft moeite met het structureren van het werk en in het tijdig opleveren van het werk;
  • Je medewerker doet zijn/haar best en is gemotiveerd, en het loopt toch niet zoals het de bedoeling is;
  • Het lijkt alsof je niet tot je medewerker doordringt. Je weet niet hoe je op een goede manier kunt aansturen;
  • Je medewerker is totaal niet flexibel;
  • Je medewerker lijkt onzeker, trekt zich steeds meer terug en communiceert steeds minder;
  • Je medewerker lijkt continue gestrest, je bent bang dat hij of zij gaat uitvallen;
  • Je hebt van alles geprobeerd, maar het lijkt niet te werken. Je wilt graag weten wat wel werkt;
  • Je wilt de medewerker graag behouden, maar het moet wel haalbaar zijn.

Wat kun je doen wanneer je weet of vermoedt dat er sprake is van autisme?

Ga het gesprek aan om beter te begrijpen wat autisme voor hem of haar betekent. Dit kan helpen om beter samen te werken. Als je niet zeker weet, dat er sprake is van autisme, kun je het concrete gedrag of het functioneren en de eventuele problemen bespreekbaar maken zonder er een ‘label’ aan te koppelen.

Wil je graag tips die jou als werkgever of leidinggevende kunnen helpen om het gesprek aan te gaan en een optimale werkomgeving te creëren?

Marco is de coaching gestart tegelijkertijd met re-integreren na periode van verzuim. Doel van de coaching was met name duurzaam terugkeren in de eigen functie door inzicht en handvatten te krijgen zodat de situaties die voor de medewerker voor belemmering in het werk zorgen zo veel mogelijk worden weggenomen. We wilden graag dat Marco zelfredzaam werd in situaties die voor hem tot belemmering/blokkades zorgen in de werkzaamheden. De grootste positieve verandering is dat Marco zelf meer inzicht en handvatten heeft om actief in te spelen op de problemen die hij ondervond. Dit uitte zich snel door een merkbaar betere communicatie en uiteindelijk volledige werkhervatting met het vertrouwen in duurzaamheid.

Marco is zelf positief over het traject. Werkgever (Afdeling HRM en leidinggevende) is positief over het resultaat en waardeert het betrokken worden in het proces (tussentijds en in een evaluatiegesprek) in het bijzonder.”

Opdrachtgever en werkgever van Marco

Alle klantervaringen

Wil je de kwaliteiten van je medewerker optimaal benutten ?

Scharp Autismecoaching levert op maat  gemaakte trajecten die hun waarde in de praktijk hebben bewezen. Denk daarbij aan:

  • Een gereduceerd ziekteverzuim;
  • Een efficiëntere werkhouding;
  • Een verbeterde collegialiteit en communicatie;
  •  Een medewerker die weer met plezier naar het werk gaat.

    Neem contact op voor een gratis gesprek waarin je minimaal één tip krijgt waar je direct mee aan de slag kunt.

Jobcoaching

Jobcoaching (= coaching op het werk) wordt ingezet om te bereiken dat je werknemer beter gaat functioneren. Het helpt om tot een goede werkrelatie te komen. De kans op ruzie of een conflict is kleiner. Het leidt tot betere samenwerking. Voorlichting en uitleg aan het team leidt tot meer onderling begrip. Jij als leidinggevende kan altijd met de jobcoach sparren, bijvoorbeeld over een andere aanpak of over hoe aanpassingen tot verbetering leiden.

Martine was de jobcoach van één van mijn medewerkers. Ik vond het heel erg fijn om samen te werken met Martine. In mijn beleving snapte ze waar het over ging en wist ze precies de juiste toon aan te slaan. Als ik weer een autisme coach nodig heb, staat zij met stip op 1!

Dees Scholten, manager voorzieningen UWV Werkbedrijf

Alle klantervaringen

Jobcoachvergoeding
Ik ben een gecertificeerd jobcoach. Veel werkgevers betalen de jobcoaching uit het opleidingsbudget. De kosten van de coaching zijn vele malen lager dan de kosten die ontstaan als de medewerker (langdurig) ziek is. Die situatie wil je graag voorkomen. In een aantal situaties vergoed het UWV of de gemeente de jobcoaching. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op.

'Laat stress geen burn-out worden'

Als je medewerker langere tijd onder grote stress aan het werk is, bestaat de kans dat hij of zij uitvalt en zich ziek moet melden. Dit is allereerst voor de medewerker vervelend, maar ook voor jou als leidinggevende. Het werk moet opgevangen worden door collega’s en de kosten van een zieke medewerker zijn hoog. Je wilt graag voorkomen dat een medewerker zich ziek moet melden.

De medewerker gaat in de training laat stress geen burn-out worden aan de slag met een persoonlijke handleiding, een stress-thermometer. Hierin komt te staan wat hij zelf kan doen om zijn/haar situatie te verbeteren en wat zijn/haar omgeving kan doen. De stappen uit deze training kunnen eventueel ook in een individueel coachingstraject doorlopen worden. Wil je hierover meer weten, neem dan contact met mij op.

Persoonlijk arbeidsprofiel

Met het persoonlijk arbeidsprofiel worden de kwaliteiten met betrekking tot het autisme en de gevolgen van relevante beperkingen op het werk bij de werknemer in kaart gebracht. Vaak zijn grote verbeteringen mogelijk met relatief kleine aanpassingen of eenvoudige afspraken over interactie met collega’s en leidinggevenden.

Inhoud persoonlijk arbeidsprofiel:

  • De invloed van de manier van denken op de sociale omgang met anderen;
  • De invloed van de manier van denken op hoe de medewerker zijn/haar taken uitvoert;
  • De invloed van gevoeligheid voor prikkels (auditief, visueel en geur, lichamelijk);
  • De kwaliteiten van de medewerker en de daarbij mogelijke valkuilen;
  • Afspraken en aanpassingen op gebied van arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, arbeidsverhoudingen, arbeidsinhoud en sociale zaken die kunnen helpen om goed te (blijven) functioneren.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op.

Coaching op maat

Heb je nog niet helemaal helder wat je nodig hebt in jullie situatie, dan is het mogelijk te sparren met mij. Ik ga in gesprek met je medewerker en met jou en kom daarna met concrete tips om de samenwerking en het functioneren te verbeteren. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met mij op.

Bedrijven met wie Scharp Autismecoaching o.a. samenwerkt