Met Mirjam was ik in gesprek over haar gedachten. Haar hoofd staat eigenlijk altijd aan en haar gedachten zijn vaak negatief.
We spraken over methodes om met die gedachten om te gaan. Zoals het ombuigen naar positieve gedachten, de piekerstopmethode, waarbij je bepaalde tijden afspreekt met jezelf wanneer je mag piekeren. En het hoofd leeg maken door je gedachten op te schrijven. Ik schreef er eerder een blog over.
Mirjam had met deze methodes al wat ervaring opgedaan en het had haar ook zeker geholpen. Maar weg waren de gedachten niet.
ACT
Ik vroeg aan Mirjam of ze van de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) had gehoord. Kortweg het accepteren dat negatieve gedachten erbij horen.
Daar had ze nog nooit van gehoord en met haar misschien jullie ook niet.
Om een beeld te kunnen vormen, deel ik hieronder onderdelen uit een artikel van Psychologie Magazine. Zij hebben in het verleden een interview geplaatst met Gijs Jansen, specialist in ACT.
‘Kijk met humor naar wat je brein allemaal aan ellende produceert. Dat kan je lijden verlichten.’
Jaren geleden kreeg Gijs Jansen zo’n inzicht waarbij er ‘een wereld openging’, in zijn eigen woorden:
ACT-grondlegger Steven Hayes kreeg een paniekaanval voor een bomvolle zaal. ‘Hij nam alle tijd en zei rustig tegen het publiek: “Ik heb nu een paniekaanval.”’
Jansen lacht en zegt: ‘Wow! Jarenlang had ik zelf therapie gehad, geprobeerd anders te leren denken en ontspanningsoefeningen gedaan vanwege mijn sociale angst. Opeens zag ik dat je vrij kunt zijn, met je angst, met je pijn, en dan toch van alles kunt aanpakken. Stoppen met ertegen vechten, dat is zó fijn.’