Veel mensen met autisme die ik spreek leggen de lat voor zichzelf hoog, zonder dat ze het door hebben. Ze willen hun werk goed doen en vragen veel van zichzelf.
Signalen dat je de lat te hoog legt
Verantwoordelijk
Je werkt hard en komt altijd tijd te kort om je taken af te ronden. Je hebt moeite met prioriteren waardoor je zelfs kleine taken prioriteit geeft. Je voelt je gewoon snel verantwoordelijk voor de kwaliteit en je wilt de ander niet laten zitten.
Geen grenzen
Wanneer is je werk af? Wanneer is het goed genoeg? Omdat je daar onzeker over bent, blijf je maar doorgaan tot het in jouw ogen goed is. Dit betekent dat je langer doorwerkt en weinig pauzes neemt. Wanneer je een extra opdracht krijgt, neem je die altijd aan.
Nooit tevreden
Je wilt absoluut niet overkomen als iemand die lui is of de kantjes ervan af loopt. Je kunt altijd verbeteringen aanbrengen en bent eigenlijk nooit tevreden over wat je hebt bereikt. Je legt de lat op 120%, terwijl een werkgever vaak al tevreden is bij 80%.
Waarom leg je de lat hoog?
Persoonlijk spreek ik veel mensen met autisme die op latere leeftijd gediagnosticeerd zijn. Die dus lang hebben rondgelopen met het beeld dat er iets met ze was, maar waar ze de vinger niet op konden leggen. Wel merkten ze dat ze anders waren dan anderen en dat sommige zaken minder goed gingen.
Hierdoor ontstond angst om niet goed genoeg te zijn en angst voor kritiek. Dit zorgt ervoor dat ze gaan compenseren met extra hun best doen.
Wat ook meespeelt is de andere manier van waarnemen, meer vanuit detail. Waardoor er minder overzicht is. En wanneer is iets dan goed genoeg?
Meer stress ervaren
Als je steeds maar doorgaat en weinig rust neemt, geef je je lichaam geen kans zich te herstellen. Als dit maar lang genoeg duurt zal dit uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Laat het los!
Ga het gesprek aan met je leidinggevende over:
- Welke taken je los kunt laten
- Het stellen van prioriteiten
- Het kaderen van opdrachten, zodat je niet eindeloos door blijft gaan het te perfectioneren.
Het vraagt moed om te stoppen met taken, maar het levert je vaak enorm veel ruimte op. En die ruimte maakt dat je weer meer energie overhoudt voor andere dingen.
Wil je meer tips of ook een driegesprek met je leidinggevende? Neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.
Dit artikel lezen in de nieuwsbrief, waarin je ook andere tips en artikelen kunt vinden? Klik dan hier.